A hónap designere februárban: Hitka Viktória


Február hónap designere - Hitka Viktória

A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen. Meglepő és   bájos hógömbökkel; egyedi, nem kevésbé bájos babaházakkal - és természetesen titkos meglepetéssel készül a februári design piacra a hónap kiemelt designere, Hitka Viktória. Kisgyerekeseknek, mesekedvelőknek, romantikusoknak és életigenlőknek kötelező!

Hógömbök és babaházak
Mostanában főleg hógömböket készít "gömbök és nem teljesen gömbök, hóval és hó nélkül" mottóval. “Ez valamiféle meghatározása annak, amit éppen most csinálok. Nagyjából annyit jelent, hogy történeteket, helyzeteket, gondolatokat teszek üvegekbe.”
 
Általában olyan dolgokat készít, amik éppen érdeklik: mostanában festményeket, hógömböket, hímzett zsebkendőnaplót vagy gyerekeknek babaházat; de lehet, hogy holnaptól akár varrni kezd. “Olyan anyagokat és technikákat használok, ami az adott tárgyhoz és gondolathoz legjobban passzolnak.”
 
Bio
A Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán diplomázott, ami szerint képzőművész. Ő maga sajátosan áll ehhez a címhez: “Ha pontosan tudnám, mit csinál egy képzőművész, akkor talán azt mondanám, hogy valóban az vagyok. De lehet, hogy nagyon is tiltakoznék ellene.”
 
Róla
“A művésznőről érdemes tudni, hogy az élete egyes szakaszait, epizódjait festi, több más jellegű projektje mellett. Választásunk azért esett rá, mert képein keresztül szokatlanul intim hangulatot hoz létre a nézővel. Egyrészt betekintést nyerhetünk a gondolataiba, másrészt képes kiváltani olyan érzelmeket, amik mindenkinek ismerősek.”
(A Filter Galéria a Stilblognak Hitka Viktória „Otthon, édes otthon” című festmény sorozatáról)
 
“Ezeknek a babaházaknak lelkük van. Igazából ez hiányzott nekem a boltban kaphatók mindegyikéből. Úgy gondolom, egy babaháznál pedig ez elengedhetetlen ‘kellék’. [...]Ezeket a házakat a szülő vagy éppen a gyerekek a szüleikkel együtt álmodhatják meg saját maguknak. Minden egyes részlet az adott megrendelő kívánsága szerint készítek el. Minden ház egyedi darab. Kiválaszthatják a tapétát, a képeket a falra, a bútorok színét, a szobák hangulatát. Mindent úgy, mint egy igazi házban.”
(Hitka Viktória a gyerekszoba.blog.hu-nak)
 
Kedvencek
Nincsenek kedvencei: “Tárgyakat szeretek, leginkább a történetük miatt és nem azért, aki tervezte őket.”
 
Visszajelzés
“A WAMP-on sokan azt hitték, hogy kicsiny akváriumokat árulok, és keresték benne az aranyhalat. Az például nagyon jó, amikor elkészítek egy gömböt csak úgy, ahogy jön abból, ami éppen akkor a fejemben van, aztán valaki rátalál, és meglátja benne a saját történetét.”
 
Inspiráció
“Minden és bármi lehet inspiráció. Attól függ hogyan ébredek.”
 
Díjak
2005 és 2007: Glatz Oszkár-díj
 
A WAMP-ról
Korábban nem gondolta, hogy valaha is részt fog venni a WAMP-on, aztán jött a hógömb ötlete, és ezzel szinte magától értetődően a WAMP is. “Amiért szeretem, az a közvetlen kapcsolat a vásárlókkal.”

Partnereink