A hónap designere novemberben: Bokor Gyöngyi

A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen. Meghökkenteni, elgondolkodtatni és provokálni! – ilyen szellemben készülnek Bokor Gyöngyi munkái. Megszállott tervező, aki folyamatosan újragondolja a tárgyakat, mivel képtelen azt mondani, hogy egy tárgy csak egyféleképpen nézhet ki. Az újragondolás játékos, izgalmas eredményei: a patentos tányér, a tépőzáras váza és a tejesdoboz-gyűrű mind ott lesznek a novemberi WAMP-on!

Brand and Bio
Nehéz meghatározni, mi a fő profilja, mivel mindenféle tárgyat szívesen tervez, legyen az bútor, lámpa, vagy apró ékszer.

Angliában, a Brightoni Művészeti Egyetemen 3D design szakon tanult. Nagy hatással voltak rá az egyetemi évek: „Egy alapvetően kísérletező, Bauhaus-hagyományokra és minimál formavilágra épülő világból, (világomból) kikerültem a polgárpukkasztó, minden dogmát elvető, alapvetően ateista és cinikus Angliába, ahol minden őrültség elfogadott, sőt elvárt. Üdítő volt számomra ez a felszabadultság, ahol az egyetemi tanárok partnerek voltak minden ötletemben, segítettek és lelkesítettek az egész ott töltött időszak alatt. Az angol polgárpukkasztó magatartás pedig már az első perctől lenyűgözött. Rá kellett jönnöm, hogy én is szeretek provokálni, és olyan tárgyakat létrehozni, amelyek egy pillanatra megállítják a nézőt, és talán el is gondolkodtatják.”

Főleg olyan anyagokkal szeret dolgozni, amelyek könnyed, változatos formaképzést tesznek lehetővé. Az anyagban rejlő lehetőségeket igyekszik kihasználni, így jött létre a patentos tányér sorozat, a polifoam bútorok, a nylonzacskós állólámpák, a tépőzáras vázák vagy a tűzőkapcsos papírtányérok.
Legtöbb munkája az értékes és az értéktelen fogalmával játszik: „Alapvetően értéktelen anyagokból vannak a tárgyak, de valamilyen formában felhasználják, megidézik, vagy kigúnyolják a klasszikus formavilágot.”

Kedvencek
Philippe Starck, Droogdesign, Front Design, a magyarok közül a Geppetto. Példaképe Moholy-Nagy László.  

 

Idézet tőle
„Meghökkenteni, elgondolkodtatni és provokálni szeretnénk a tárgyaimmal. Számomra a design játék. Ha a provokáció és elmélyült kísérletezés is ’lejön’ egy tárgyamról, akkor elégedett vagyok vele. Persze nem tudatosan építem ezeket egybe, de valahogy mindig ilyesmi az eredmény.”

„Mindig úgy próbálok tervezni, hogy valami gyökeresen újat találjak ki, úgy gondoljak egy tárgyra, ahogy az nem megszokott. Elkezd az ember ötletelni egy addig megszokottnak tűnő problémán, és rájön, hogy mennyi izgalmasan sok megközelítési és formálási lehetőség van még. Aztán ahogy nekiállok tervezni, szinte átlépek egy másik világba, megszűnik a külvilág, és létrejön a klasszikus flow-élmény. Ez a legszebb része az egésznek.” 

 

Büszkeségtábla
TISCA francia szőnyegtervező pályázat. II díj (szőnyegterv) Formareform Díj. "Mai Magyar Bútortár" (tálak) EULDA Európai Logo Pályázat, "Legjobb Nemzeti Logo Díj" (shoptábla) Graphis Logo Pályázat, "Logo 2007 Díj" (shoptábla)

 

A tervezésről
„Valójában, mindig a szabadon formálhatóság szellemében tervezek. Ez a fajta játékosság lehet, hogy arról szól, hogy egy tárgyra képtelen vagyok azt mondani, hogy csak egyféleképpen nézhet ki, de arról is, hogy design demokratizálása jegyében arra törekszem, közönség alakítsa ki a végleges művet. Nappal csak fejben tervezek, de éjszaka, amikor minden elcsendesedik, na, akkor lehet igazán tervezni. Tudom, akkor ki kellene kapcsolnom, de ha van egy érdekes projekt, éjjel-nappal azon jár az eszem. Megszállottan szeretek tervezni: tervezek a játszótéren, a kocsiban, főzés közben, mindig. Bizonyos elméletek szerint az amatőr szereti ennyire a szakmáját. Hát igen, akkor én amatőr vagyok.”

 

Mi várható tőle a WAMP-on?
A hónap designerének készülő extrastandra néhány új tárggyal érkezik: befejez egy étkészletet, amin már több éve dolgozik, ám mostanáig nem volt rá igazán apropója, hogy kivitelezze. Többféle gyűrűt készít, amelyek alapja üdítős és tejes dobozok, színes magazin, katalógus. Vadonatúj pörgettyűket is hoz majd magával, mivel nagyon szeret játékokat tervezni.

 

A designon túl
Sétál, kirándul, sportol, zenél a gyerekeivel és építész férjével, aki remekül trombitál. Szenvedélye a sport, ha csak teheti, az erdőben fut, de havas időben egy hódeszka tetején is megtalálható.

 

Web
http://www.bokorgyongyi.hu/

Partnereink