Hónap designere júniusban: Antal Balázs porcelántervező designer

 

A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen a tervezőről.

 

 

Júniusban Antal Balázs a baantal nevű márkajelzés megalkotójáé a hónap designere cím. Pályáját nyolcévesen azzal kezdte, hogy kis híján felrobbantotta nagymamája kályháját, aztán jött az egyetem és Herend, a tavalyi a Finn designkiállítás óta pedig a WAMP-on is rendszeresen részt vesz. Munkái New Yorkban, Japánban és Németországban is landoltak. Pedig törékenyek.

 

 

Brand

„A baantal igazából nem egy márka, talán inkább egy jelzés: ezt a nevet írom a tárgyaimra. A márkanév nem fontos, de persze valahogy azonosítani kell a dolgokat.” Saját definíciója szerint „tiszta vonalú tárgyakat tervez, kicsi só hozzáadásával”. Szereti a részletekben rejlő lehetőségeket: „Egy anyag beszélgessen a többivel, egészítse ki egyik a másikat.”

 

Bio

Mint egy népmesében: nyolc éves lehettet, amikor valahol a Bakony erdejében kezébe vett egy sárkupacot, és végig hazafelé azt gyúrta. Mire hazaért, megszáradt a golyó. „Valamilyen oknál fogva beledobtam a nagyszüleim kályhájába, kb. 5 perc után akkorát robbant, hogy nagyanyám majdnem fibrillált. Az agyagot szétrepíti az erős gőz, ha hő hatására hirtelen távozik belőle a nedvesség. Így kezdődött. Kisebb nagyobb megszakításokkal azóta is a kezemben gyúrom azt a golyót.”

Az iparművészeti egyetem szilikátipari tervező szakán szakoktatóitól és évfolyamtársaitól sajátította el a szakma fogásait és elmondása szerint még most is sajátítja. Öt éven át Herenden dolgozott porcelánfestőként.

 

Kedvencek

Folyamatosan változik, hogy kiknek a munkáit szereti. A “bátrabb”, “dögös” designereket kedveli, akik között több ruhatervező és bútortervező is előfordul: Tom Dixon, Vivienne Westwood, Walter Van Beirendonck. Szakmáján belül Barnaby Barford szemlélete, vagy Louise Hindsgavl áll hozzá közel.

Magyarok közül Fehér József bőr formatervezőt és Lublóy Zoltán porcelándesigner kollégát emeli ki. Utóbbi ajánlotta neki a Lee McCormack angol tervező által jegyzett “Designers are wankers” azaz a “Designerek Köcsögök” című könyvet. „Nagyjából tudok azonosulni azzal, amit/amiről ír, ajánlom minden tervezőnek és leendő tervezőnek”.

 

Visszajelzés

A tavaly októberi WAMP-on egy NewYork-i nő legalább négyszer visszatért a standjához, hogy elvigye Coffein névre hallgató készletét, de végül lebeszélte magát róla, mert nem vállalta a kockázatot a repülőn. Később Balázs csomagküldővel kiküldte neki a kiszemelt készletet, és azóta is tartják a kapcsolatot.

 

Idézet

„Szerintem egy designer ma már nem csak formákat tervez: marketingszakember, menedzser, pénzügyis és kommunikációs igazgató egyben. Ráadásul az sem árt, ha fénysebességgel tud kerülni egyik helyről a másikra és feltétlenül naprakész, sőt előre látja a trendeket. Ezeket az ismereteimet tapasztalataimból a megérzéseimből szerzem és egyelőre még nagyon kevés van belőlük.”

 

Díjak

Másodévesként élete első 3D-s modelljével megnyerte a Hungarycum Formatervezési pályázatot: egy pálinkás palackot és poharat tervezett. Ezen kívül megfordult Portugáliában Erasmus-ösztöndíjjal, és vannak válogatott munkái Japánban, és Németországban is.

 

Inspiráció

„Leginkább az hat rám, ha valami érzelmi sokk ér - legyen az pozitív vagy negatív. A rossznak is van létjogosultsága. Kicsit az is inspirál, ha valami ellen tudok lázadni.”

 

Web

www.baantal.hu

Partnereink