A hónap designere májusban: Majoros Zita

 
A WAMP minden hónapban megválasztja a Hónap designerét. A Hónap Designere erős vizuális megjelenésével, dinamikusan fejlődő tervezői koncepciójával és minőségi etalonként való szereplésével érdemelheti ki az elismerést. Inspirációként szolgálhat a feltörekvő hazai designerek számára, másrészt pedig sikerrel népszerűsítheti a fiatal magyar tervezőket.
 
 
 
Májusban a Bolt kollekciót megálmodó Majoros Zitáé a hónap designere cím, aki évek óta sokat tesz a VII. kerület egyre izgalmasabb arculatáért: korábban a kultikussá vált Bolt üzletet vezette a Kertész utcában, fél éve pedig pár utcával odébb megnyitotta a Printa Akadémia concept store-t. Nem utolsó sorban 2006 decembere óta a WAMP rendszeres résztvevője.   
 

Bio
Szerbiában született, a Képzőművészeti Egyetemen végzett tervezőgrafikus és képzőművész, jelenleg a MOME vizuális kommunikáció szakán doktorandusz. Printa-tulajdonos és -menedzser, az ARC kreatív csapatának a tagja, és nem utolsó sorban a budapesti életérzést ruhákon visszatükröző Bolt-kollekció tervezője.
 

Brand
2006-ban indította el saját Bolt kollekcióját, mely különböző tárgyakon keresztül - pólók, táskák, füzetek, textil, bútor - helyez új dimenzióba grafikai koncepciókat. „Egyszerű médiummal kezdtem, a pólóval, de ma már női, férfi gyerek minikollekcióm van, amelyekről visszaköszönnek a grafikáim.” Legújabb nyári kollekcióját a májusi WAMP-on mutatja be.  
A grafikák különböző lokális vagy társadalmi témákat dolgoznak fel, a kollekció darabjai üzenetet közvetítenek. A téma – és nyersanyag - Budapest, elsősorban a VII. kerület és környéke. Egy vásárló egyszer találóan azt mondta munkáiról, hogy szociografikusan jelenítik meg a várost. Gyakran dolgozik együtt divattervezőkkel és gyártókkal, és recycling vonalon is erős: bőrkabátokból bőrtáska kollekciót, bőrpuffokat készít, újrahasznosított fából pedig ABC-polcrendszert.
További infó: itt 
 
Boltok: Előbb a Kertész utcai open office-ként üzemelő Boltot vezette, fél éve a brazil Claudia Martins fotóművésszel közösen megnyitotta a Rumbach Sebestyén utcai Printa Akadémiát.

A múlt a Bolt: „Mivel grafikus vagyok, elsőször egy kis multifunkcionális teret álmodtunk meg néhány kollégával, egy irodát, ahol tudunk dolgozni és ahol mellékesen saját kollekciót is árusítanánk. Az élet úgy hozta, hogy a kis teamből csak én maradtam, az iroda pedig egyre inkább az igényes designtermékek üzlete lett, ami 3 éven át működöt Bolt név alatt a Kertész utcában.”
A jelen és a jövő a Printa: „A Printa a következő lépés. A Bolt kicsinek bizonyult a sok ötlethez, amit meg szerettem volna valósítani. A Printa már egy komplex élményt nyújt túl a vásárláson: szitaműhely, szitagrafikákat bemutató galéria és kávézó valamint WIFI-lelőhely egyben. Így a design, művészet és alkotási folyamat mind egy tető alá került egy 180 m2-es térben.”



Kedvencek
Magyarok: az Artista ruhái, a Camou ruhái és kiegészítői. Külföldi: a holland droog design.
 
 
Visszajelzés
„Egy vásárló elment egy klubba a pólómban, ami annyira megtetszet a pincérnek, hogy nem kellet fizetnie. Egyébként a folyamatos visszajelzés nagyon számít: a visszatérő vásárlók, és amikor szembe jön az utcán az általam tervezet ruhadarab vagy táska.”
 

Inspiráció
A városi hangulat inspirálja, főleg a VII. kerület, a közterek, az utcák; de a szavak, a betűk is. Ezek egy csokorba kötve együttesen jelennek meg munkáiban.
 

Büszkeségtábla
Számos kiállításon vett részt itthon és külföldön.
 

Idézet
„A Bolt olyan vásárlókat szeretne megcélozni, akiket valamilyen módon megérintett a város, Budapest. Mindegy, hogy itt laknak, itt tanulnak, vagy éppen csak turistáskodnak pár napot a fővárosban, de valamilyen módon átjárta őket az itt tapasztalható életérzés. […] A minták hangulata eltérő, hiszen van, hogy kritikusan, van, hogy a műtárgyakra rácsodálkozva szemlélik Budapestet.”
CotCot

„Értelmezhetjük korrajzként is a táskákat, egyfajta látleletként napjaink Budapestjéről: helyet kap rajta az APEH, a szaporodó tetoválószalonok, és a budapesti utcák alaptartozéka, a kutyaszar is.”
Velvet

 


 

Partnereink