A hónap designere áprilisban: a Balllon csoport

 
A WAMP 2009-től havonta bemutat designereket, akik munkájukkal emelik a design vásár fényét - hogy ne csak a termék beszéljen a tervezőről. Áprilisban nem egy, hanem rögtön öt kiemelkedő alkotó kapta meg a hónap designere címet. A Ballon csoport designerei tetőtől-talpig felöltöztetnek bárkit – amennyiben az illető fogékony az egyediségre, a nemes eleganciára és a játékosságra. Díjak sora valamint közös munkák és projektek jelzik, hogy a magyar divattervezés egyik legizgalmasabb csoportjáról van szó – egyik munkájuknak még egy cipőfetisiszta férfi sem bírt ellenállni.

Brand and Bio
A Balllon csoport öt designer összefogásával alakult 2007 őszén. A csoport tagjai között van több évtizedes iparművészi múltra visszatekintő tervező és a nemzetközi szakmai fórumokon megmérettetett, díjazott alkotó is. Részt vettek nagyszabású projektekben, például a reneszánsz év keretében reneszánsz kollekciót hoztak létre, amely sikerrel szerepelt divatbemutatókon. Saját elmondásuk szerint a csoport részben WAMP-os kapcsolatokból alakult ki.

Munkáik az Újlipótvárosban található Balllon Bemutatóterem és Galériában láthatók. Az öt designer egy olyan otthonos kis teret álmodott meg, ahol akár egy teljes ruhatárat össze lehet állítani a különleges ruhadaraboktól a cipőkön és táskákon át a kiegészítőkig. A csoport egyik legfontosabb elve a vendégekkel fenntartott közvetlen kapcsolat, ezért a showroom délután és este tart nyitva, és minden nap egy-egy tervező várja a munka utáni böngészésre érkezőket. A saját áruk mellett időszakos kamara-kiállításokon ékszertervezők és meghívott vendégtervezők tárgyait is meg lehet tekinteni.

Ars poetica
„A Balllon egy fehér szoba. Kis tér, ami kitágul, amint belépsz. A Balllon egy közösség, ahol az egyéniség visszaköszön, ahol a forma, szín és szabás nemes eleganciára ébred. A Balllon a hétköznapok fölé emel. A Balllon öltöztet, kis gardrób, ahol mindent megtalálsz a cipőtől a kabátig.” – Balllon csoport

A designerek
Horváth Anikó – Wérebortéga cipők
Karattur Katalin – Karattur táskák
Korényi Mariann - Maan kötött öltözékek
Marosi Krisztina - Psycat ruhák
Sánta Eszter – Santa ruhák


Munkán innen - munkán túl
„Folyamatosan dolgozunk a közös kollekción, amikor teljesen együtt alakítjuk ki a koncepciót; emellett pedig mindenki dolgozik saját markáns stílusjegyeit hordozó munkáin is. A cél az eladható érték.”

A közös munka mellett a csoport több tagja tanít a Kisképzőben (Képző és Iparművészeti Szakközépiskola) bőr szakon; emellett jelmeztervezési munkákat, testfestést is végeznek, illetve stylist tanácsokat adnak.


Idézet
 „Különös eset volt, mikor a kedves nézelődő férfi először megdicsérte a cipőt, aztán komolyan megkérte, hogy hadd nyalogassa meg… ő volt az első cipőfetisiszta, akivel dolgunk volt.”


Kedvencek
Jan Jansen, Paolo Nava, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Issey Miyake, Moholy-Nagy László


Büszkeségtábla
Első közös szereplésükön, a Szombathelyi Textiltriennálén a csoport megkapta a szövetség díját, 2009-ben részt vettek a Formataervezési-díj kiállításon.
Jelentősebb egyéni sikerek:
Horváth Anikó: Moholy-Nagy ösztöndíj
Karattur Kati: Ferenczy Noémi-díj
Marosi Kriszta: Kozma Ösztöndíj


Inspirácók
„Minden inspirálhat minket, ez talán attól függ, hogy mire irányul a figyelmünk. Öntudatlanul hat a környezet, a trendek, de ez nem egy célzott folyamat. Leginspirálóbb mindenekelőtt a közös munka.”


Web
Hamarosan jön, addig is: www.karattur.com
  
 

Partnereink