A hónap designere decemberben - Kuti Kriszta

A WAMP 2009-től rendszeresen bemutat egy-egy olyan designert, aki jelenlétével és munkáival emeli a művészeti piac fényét. Hogy ne csak a termékek beszéljenek a tervezőről. A legelső WAMPon már részt vett és azóta egyet sem hagyott ki Kuti Kriszta ékszerkészítő.

A Termék
Egyedi ezüst ékszereket tervez és készít. Az ékszereket nem önti, teljesen kézi munkával dolgozza ki, többnyire a felhasznált köveket is maga csiszolja.

Bio
Kisgyerekkora óta vonzódik a kövekhez: „Persze megpróbáltam magamra is aggatni őket, így csináltam az első ’ékszeriemet’, természetesen akkor még nem ezüsttel, hanem mindenféle háztartásban fellelhető drótokkal, zsinegekkel.” Az első komolyabb ékszereket magának készítette, majd barátoknak, ismerősöknek, és szép lassan néhányat már el is tudott adni. Ezüsttel csak később, a Kisképző esti tagozatán került kapcsolatba, az iskola után mestert keresett, és meg is találta Bartha Ágnes személyében. Ebből a találkozásból fontos kapcsolat alakult ki, mely máig tart. Másik fő inspirációja ékszerész férje: „Szakmai fogásokat a mai napig folyamatosan lesek el férjemtől, George Radic-tól”.

Kedvencek
Kedvenc magyar/külföldi - magyar, hiszen régóta itt él és dolgozik, külföldi, hiszen nem itt született, ékszerészként New Yorkban tanult - designere a férje, George Radic. „Munkásságát igen közelről követem, mivel együtt élünk – szerinte nem is túl etikus őt neveznem meg kedvencemként”

Leg-leg-leg
Jó pár évvel ezelőtt Belgiumban, a Genti Vásáron állított ki a FISE-vel (Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület), itt történt vele pályafutása egyik legkülönösebb esete: „Az egyik napon megjelent a standunknál egy nagyon öreg, ráncos, finoman szólva szegényes, gondozatlan külsejű néni. Aprólékosan végignézett mindent, majd a hatalmas rózsakvarcos gyűrűmet kiválasztva azt mondta, holnap feltétlenül visszajön megvenni, Én: hooogyne, persze...

Hát, másnap jött. Én épp nem voltam a standnál, visszatérve pedig arra lettem figyelmes, hogy a standot tömeg veszi körül, melynek gyűrűjében a néni komplett rózsaszínbe öltözve (rózsaszín habos kosztüm, rózsaszín harisnya, cipő, rózsaszín kalap, rózsaszín könyök fölé nyúló selyemkesztyű, amelyen már ott az én rózsaszín gyűrűm) egy közismert magyar operett betétet énekelve, szoknyája szélét felcsippentve táncot lejt. Miután befejezte, elmondta az egybegyűlteknek, hogy ezt a gyűrűért cserébe teszi. Hát, visszajött és megvette. Azt hiszem, ez volt a legkülönösebb visszajelzésem, amit vásárlótól kaptam.”

A WAMP-ról
Az első óta részt vesz minden WAMPon: „Stréber vagyok, azt hiszem egyet se hagytam ki. Remek ötletnek tartottam, és tartom is, sokat segít az ismerté válásban, az emberek széles rétegéhez viszi el a művészeket, segíti a találkozást, ismeretségszerzést, s nem utolsó sorban az eladást.”

Idézet
„Minden inspirál, az egész világ körülöttem. És nem vagyok túl nagyra törő, csak dolgozni szeretnék, mint eddig - kissé együgyűen hangzik, nem? Az én esetemben nem nagyon lehet a designt, a tervezést a kivitelezéstől elválasztani, a kettő teljesen egybefolyik, ki is tölti minden munkával töltött időmet. (mondtam már, kissé együgyű vagyok!)”

Web
http://kutikrisztina.com/

       

       

       

Partnereink