A természet arcai – Finn designkiállítás

A természet arcai finn design kiállítás a 2000-es évek finn iparművészetének természetértelmezését mutatja be, elemzi ahogy a formatervezők ábrázolják a folyton változó világot. A design és a természet párbeszéde folyamatos változáson megy keresztül. A formatervezés, a képzőművészet és az építészet új témái vajon még mindig tükrözik az északi erdők színeit, motívumait, ritmusait és struktúráját?

 

A természettel folytatott párbeszéd mindig is a finn iparművészet meghatározó vezérfonala volt, amelyben a 20. század elején sűrűn jelentek meg a természetből merített motívumok és metaforák. A nagy áttörést az 1950-es és 60-as évek hozták meg, az ekkor kivívott nemzetközi hírnév a mai napig nem kopott meg. A 21. század eleje új irányvonalakat teremtett a finn formatervezés hagyományában. A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően megvalósíthatóvá vált mindaz, melyről tíz évvel korábban nem is álmodhattunk. Finnország technológiai nagyhatalommá nőtte ki magát, vadregényes tájai pedig egyre több látogatót nyűgöznek le és vonzanak az országba.

 

A kiállításon látható tárgyak különböző nézőpontokból mutatják be a 21. század természetértelmezését. Bepillantás, lelkiismeret, lényeg, átfedés, felszín és távolság – ezek azok a szempontok, amelyek szerint a kiállító művészek a természethez való viszonyukat megfogalmazzák. A kiállításon az egyedi iparművészeti tárgyak mellett tömegtermékek, technológiai fejlesztések, valamint hagyományos eljárások és anyagok új alkalmazásai tekinthetőek meg.

A kiállítás a WAMP, az Iparművészeti Múzeum, Design Forum Finland, a Finnagora, és a Finn Nagykövetség közös rendezésében valósult meg.

Kurátor: Laila Alanen, Design Forum Finland

A természet arcai – Finn designkiállítás
2009. október 2-25.
Iparművészeti Múzeum

Partnereink