Divatbemutatók az NL fesztiválon: a Mexxtõl a USE-on át a "Megtelt" tábláig

Az NL holland-magyar design fesztivál keretében szombaton és vasárnap két divatbemutatót lehetett látni a Gödör klub kifutóján. A honi tervezők kétszer is bemutatkoztak, a második előtt ki lehetett volna rakni a "Megtelt" táblát.

Február 23-án, szombaton este a holland Mexx tavaszi/nyári kollekcióját lehetett látni, mely Simplicity (Egyszerűség) névre hallgatott. Tartotta is magát a mottóhoz: semmi cikornyás vonalvezetés, ellenben kizárólag feltűnésmentes földszínek jellemezték. A visszafogott színek ellenére vidám szafarihangulat jelent meg a kifutón, amolyan lepkét kergetek réti virágok között életérzést idézve. Kényelmes, hordható, a nyári kirándulásoknak kimondottan kedvező kollekció és - talán a mottóhoz kötődő koncepció okán, talán másért - ezúttal nem a Mexx színgazdagságán volt a hangsúly, hanem a holland design-ra amúgy is jellemző letisztultságon.

Vasárnap a magyar divatszakma legismertebb nevei közül hat fiatal tervező illetve tervezőcsoport tavaszi/nyári kollekciói jelentek meg a kifutón a Marie Claire-rel közös divatmozgalom keretében (USE, Nanushka, Artista, Anh Tuan, Je Suis Belle, Konsánszky Dóra). Már a délután hat órás szakmai- és sajtóbemutatón is szép nagy tömeg gyűlt össze, az este nyolcórás hivatalos bemutató előtt negyed órával nyugodtan ki lehetett volna akasztani a "Megtelt" táblát.

A kollekciók az adott tervezőt megkülönböztető egyedi jelleg mellett az általános tavaszi-nyári trendek jegyeit is magukon viselték. Szinte mindenkinél a légies, laza, sportos, szellős ruhák domináltak, talán csak a hálószobadivatban élenjáró Konsánszky Dóra kollekciója tért el a főcsapástól. Luu Anh Tuan esetében érezhető volt, hogy a tervező nemrég a világ több pontján is inspirálódott. A Je Suis Belle mintásat kombinált mintással és merészen társította a színeket is és ugyanez – egy fokkal visszafogottabb stílusban - elmondható az Artistáról is. A USE és a Nanushka tavaszra kiszínesedett (korall, türkizkék, kék, citromfagyisárga). Több kollekcióban jelentek meg hagyma fazonú, húzott aljú szoknyák, törökbugyogóra emlékeztető nadrágok, áttetsző anyagok, és mindkét nap divatbemutatóira jellemző volt a kényelem és a hordhatóság.

Fotók: Glódi Balázs 

Partnereink