A hónap designere novemberben Sarkadi Fanni - Ooh my deer

Okosan végiggondolt, hétköznapi és alkalmi megjelenésre egyaránt jól használható darabok, finom színvilág, és egységes stílus jellemzi az Ooh my deer ruhákat. Első pillantásra nem is gondolnánk, hogy Fanni csupán néhány éve tervez, s igencsak kacskaringós úton jutott el idáig. Bár a kreativitás mindig jelen volt az életében, sokáig nem is gondolt aktív alkotói pályára. Gyerekkorában zenésznek készült, majd jó néhány évig a Budai Rajziskola padjait koptatta, ahol ötvös-kézműves szakon végzett, majd évekig idegenvezetőként dolgozott. 2009-ben nagy levegőt, vett s úgy döntött  saját márkát indít. Először ékszereket készített textilből fémből és plexiből. Majd 2011-ben piacra dobta első ruhakollekcióját. Azóta minden évben két újabb szelekcióval jelentkezik.

Legújabb, immár férfiaknak is szánt kollekcióját a már megszokott geometrikus formák, a szürkés, pasztell és fémes árnyalatok keverése, a rétegezett felületek és a sok-sok zseb jellemzi. A testet puhán körülölelő anyagok kényelmesek, jól kezelhetők, karakterükkel a tervező az őszi-téli esték begubózós teaszürcsölős hangulatát szeretné megjeleníteni.

Vasárnapra újdonsággal is készül, hiszen most debütál majd az új kollekció kabátjának kardigánverziója szépséges hófehérben.

 

Jelenleg min dolgozol? 

Nagyon készülök az ünnepi időszakra, hiszen több hazai és külföldi designvásáron veszek majd részt. Emellett természetesen folyamatosan építgetem a márkát, szeretnék divatbemutatókon, divateseményeken részt venni, s tervezem a márka külföldi bemutatását is.

 

Kik a példaképeid?

Azok a kreatív, életigenlő és elhivatott emberek, akik elég bátrak a saját útjukat járni. Nagyon szeretem például a Je Suis Belle hozzállását, azt a természetességet és spontaneitást, ahogyan a divathoz, a tervezéshez közelítenek.

 

Milyen sikereket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?

A legnagyobb boldogság számomra az, hogy olyan „munkám” van ami kiteljesíti az életemet, visszatérő és csillogó szemű új Ooh my deer vásárlóim vannak. Azt is sikerként könyvelem el, hogy a baráti körömben egyre több fiúismerős kérte, hogy tervezzek neki, a női vonalhoz hasonló, jól variálható darabokat, s tulajdonképpen az ő unszolásukra készültek az őszi téli szezonban bemutatkozó, egyelőre kísérleti jelleggel elkészült férfi ruhák is.

 

Mi inspirál?

A külvilágra érzékeny alkotóként a környezetem, az emberi kapcsolataim és az utazásaim hatnak leginkább az új kollekciók tervezéséhez szükséges inspirációs időszakokra.  A mostani kollekcióban a zsebek használata például egy nagyon személyes élményből táplálkozik. Fontos számomra maga az anyag is, amelyből dolgozom. Sokat kísérletezem azzal, hogy az adott matéria hogyan viselkedik, milyen az esése, hogyan hajtogatható alakítható. Nagyon fontos, hogy hogyan mutat majd az emberi testen. A szabásminták mindig csak a kísérleti fázis után alakulnak ki, s már a mintadarab is tervezett anyagból készül.

 

Hogyan jellemeznéd magad tervezőként?

Olyan ember vagyok, aki nagyon megéli az élet derűs és kevésbé derűs oldalát is, a tervezésben is ilyen vagyok. Minden munkámat áthatja egyfajta érzelmi töltet, olyan energia, ami engem is hajt, amivel én is működök. Ez pedig leginkább vidám, felszabadult, egyben érzékeny és átgondolt darabokat eredményez.

 

Kiknek készülnek a ruháid?

Azoknak a szabad lelkű, nyitott és érzékeny nőknek, akik szeretik és igénylik a lényegre törő, örökzöld ruhadarabokat, akik hisznek abban a filozófiában miszerint a divat nem kiváltság, hanem a hordhatóság, a kényelem és az egyediség alkotta harmónia.

 

Ha kifognád az aranyhalat, milyen munkát kérnél tőle?

Azt az aranyhalat „homlokon” csókolnám, és átadnám a lehetőséget másnak! Én megtaláltam az utamat, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akiknek kell még egy kis ösztönzés, hogy ne csak szövögessék de meg is valósíthassák az álmaikat.

 

Hogyan látod a márkád 5 év múlva?

Hiszem, hogy az Ooh my deer egy átgondolt üzleti modellel, szépen lassan építkezve, stabil európai disztribúcióval fog rendelkezni 2019-re. Sokat dolgozom az előkészületi, gyártási folyamatok racionalizálásán, s szeretnék olyan terjesztői pontokat találni, amelyek segítenek abban, hogy a márka idővel magabiztos szereplő lehessen a friss, nemzetközi tervezők között.

 

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Állandó székhelyem és háttérországom a budapesti, wonderLAB, de időről időre megjelenek a WAMP-on is, s még Karácsony előtt Berlinben és Hamburgban is bemutatom majd a márkát.

 

Partnereink