A hónap designere 2013. októberben Gabo Szerencsés

Merj NŐ lenni! Gabo Szerencsés

Hogy milyen is egy vérbeli 21. századi nő ruhatára? Jól hordható, egymással könnyedén kombinálható praktikus darabokat rejt, amelyek sok-sok éven át szolgálnak, stílusosak, frissek, eredetiek.

Ennek szellemében dolgozik Szerencsés Gabriella is, aki jó néhány éve már üde színfoltot jelent a hazai tervezők között. Gabo kollekciói egyszerre letisztultak, klasszikusak mégis progresszívak. Tervezőjük már kiskamasz korától tudatosan készült a művészi pályára, s a szakma rejtelmeinek megismerését a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei mellett barcelonai tanárok is segítették.

Gabo főként női kollekciókkal jelentkezik, de tervezett, sőt egyedi felkérésekre folyamatosan tervez férfiak számára is. Ruhái minőségi alapanyagokból készülnek, rafinált szabásvonalakkal. A kontúrok időtállóak, nőiesek, ugyanakkor finomak és elegánsak, s mindegyikben felfedezhető valami igazán „gabós” részletmegoldás, egy-egy szokatlan formájú dekoltázs, meghökkentő színpárosítás, vagy éppen bátor anyaghasználat. Ezek a ruhák egyszerre szellemesek, humorosak, feltűnők ugyanakkor egy törékeny és légies nőképet sugallnak. A különleges darabok mellett Gabo kínálata szinte a teljes „női fegyvertárat” lefedi, hiszen rafinált, többféleképpen hordható táskákat, és különleges díszítésű kesztyűket egyaránt tervez. Legújabb őszi-téli kollekciója október 13-án a WAMP-on lesz megvásárolható.

Jelenleg min dolgozol?

Éppen a 2014 évi nyári kollekció tervezése-kivitelezése zajlik gőzerővel, emellett még sok-sok egyéb projekt is fut. A legjobban talán a weboldalam újratervezése az, ami foglalkoztat. Régóta várat magára ez a fejlesztés, de remélem év végéig elkészülünk vele. Az őszi-téli szezonra készült kesztyűk díszítése is most zajlik, sőt lassan be is fejeződik, s párhuzamosan készülők a novemberi divatbemutatókra és a karácsonyi WAMP vásárokra.

Kik a példaképeid?

A kitartó emberek, akik nem mellesleg szuper szervezőképességgel rendelkeznek, az élet minden területen helyt állnak, és emberi kapcsolataik is mélyek. Őszintén szólva kimondott példaképeim sosem, voltak, nincs bennem rajongás ismeretlen emberek iránt. Nem példákat, inkább célokat állítottam magam elé, és próbáltam mindent megtenni értük. Ha valamiért motivált voltam, akkor a saját magammal szemben támasztott elvárások miatt. Úgy gondolom, hogy mindenki más utat jár be, s ha a sajátunkat kellőképpen mélyen és intenzíven tudjuk megélni, jó irányban haladunk.

Milyen sikereket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?

A legjobban sikerült „formatervezésem” saját kisfiam! Természetesen rá vagyok a legbüszkébb.  Már a prototípus tökéletes lett, folyamatosan megújul, és rengeteg boldog pillanat forrása.

Mi inspirál?

Sok minden hat rám egyszerre. Egy anyag esése, egy felület játéka, egy fotó hangulata vagy akár egy ügyfél problémája, kívánsága. Általában ezeknek a kusza impulzusoknak a hatására egyszer csak megszületik „az” ötlet. A legtöbbször mégis a zene, ami inspirál, de nagyon szeretek kettesben maradni a műhelyben egy jó albummal és egy finom kávéval. Talán még egy kegyetlen múzsám van…, a határidő!

Hogyan jellemeznéd magad tervezőként?

Ösztönös kísérletező és nyitott. Egyre tudatosabban használom az intuitív képességeimet a szakmai életemben is. Ebből adódóan nálam sokszor borul a „papírforma”. Nem ragaszkodom görcsösen a megtervezett dolgokhoz. Ha időközben jobb ötletem támad, nem félek az újat kipróbálni és a régit elvetni vagy tovább fejleszteni. Szeretem, ha valami nem csak esztétikailag nyújt élményt, hanem funkcionálisan is újszerű. Nagyon szeretek bőrrel dolgozni, ez az anyag mindig is meghatározó volt számomra. Egyszerűen nem tudom megunni! Gondoskodónak is tartom magam, hiszen fontos számomra, hogy ne csak a saját szórakoztatásomra alkossak, hanem a vásárlóim igényei is tükröződjenek a munkákban.

Egyébként nem kifejezetten divattervezőként tekintek magamra. Nagyon élvezem, ha más területeken is kipróbálhatom a művészi vénámat, legyen az bútortervezés, belsőépítészet, grafikai munka, vagy bármilyen más kreatív terület.

Kiknek készülnek a tárgyaid?

A legfontosabb, hogy szeressen nő lenni! Szeresse megélni azt kortól függetlenül. Legyen benne egy kis bátorság, kísérletező kedv vagy kíváncsiság. Ne tucat megoldásokat keressen, legyen fontos számára az időtálló design és a minőségi alapanyag és kivitelezés.

Ha kifognád az aranyhalat, milyen munkát kérnél tőle?

Egy jó hangulatú, szuper csapattal közösen zajló, anyagi korlátok közé nem szorító, nyugodt tempójú munkát kérnék, ami az elejétől a végéig (az anyagok kiválasztásától a fotózás végéig) feszültségmentes légkörben zajlik. Röviden alkotói szabadságot és remek alkotótársakat.

Hogyan látod magad és a márkád 5 év múlva?

Magamat öregebbnek a márkámat tapasztaltabbnak! Szükségesnek érzem, hogy új piacok felé nyissak. Szeretnék magam mellett tudni olyan embereket, akikkel olajozottan és könnyedén vehetünk minden felmerülő akadályt, és kevésbé szétforgácsolódva jobban tudnék a tervezésre koncentrálni.

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Novemberben lesz egy éves a II. kerületben található Lucky Shepherd Showroom, ami elsődleges otthona a munkáimnak, hisz itt születik a legtöbb alkotás. Téli hétvégéken a WAMP-on, és időnként Bécsben is megjelenek hasonló porondon. Az online vásárlás lehetőségén is dolgozom, úgyhogy hamarosan az interneten is.

Partnereink