a hónap designere 2012 áprilisban


A hónap designere áprilisban: Dombon-a-tanya

 

Funkcionalitás és újragondoltság – ez jellemzi leginkább az áprilisi hónap designereinek munkáit, akik hagyományos használati tárgyakat értelmeznek újra. A hónap designerének járó extra standon áprilisban a Dombon-a-tanya design műhely várja a WAMP-olókat. Tavaszi-nyári meglepetésként komatálakat hoznak magukkal; ami a legújabb kísérletük eredménye.

 

A Dombon-a-tanya gondolatisága

A Dombon-a-tanya egy budapesti design műhely, melynek tervezői - Nagy Anna Nóra és Juhász Anikó - építészeti munkáik mellett tárgyakat terveznek. „Mindennapi kérdésekre keresünk válaszokat olyan tárgyak formájában, melyek alapja a funkcionalitás, a letisztult forma és a maradandóságban rejlő értékek tisztelete.” A név egy régi alföldi mondásból ered, ami arra utal, hogy ha dombon van a tanya, nem éri el az árvíz, és így minden rendben van. Mivel műhelyük a budai hegyek között található, a régi mondás szellemiségben és földrajzi értelemben is rímel rájuk.

 

Olyan tárgycsoportokat terveznek, melyek mindegyike egy-egy hagyományos, napi tevékenységhez kapcsolódik. Használati tárgyakat, melyeket esetenként, régi magyar szokásokhoz kapcsolódóan értelmeznek újra. Fontos számukra a hagyományok és az értékek tisztelete, ezért tárgyaikkal a letisztult forma és a tiszta funkcionalizmus mellett a maradandóságra hívják fel a figyelmet.

„Törekszünk arra, hogy megmutassuk, hogy mennyi érték lehet egy jól kitalált és elkészített tárgyban, hogy a rutin feladatok is lehetnek kedvesek, elgondolkodtatóak vagy inspirálóak.

Esetünkben a tiszta gondolathoz egy végtelenül tiszta forma társul, mely segít, hogy megtaláljuk azok használatán keresztül a szépséget a mindennapi dolgokban és ez által adhassuk meg a dolgok módját.”

 

Mesteremberek

Több kézműves mesterrel is együtt dolgoznak, hosszas utánajárással igyekeznek megtalálni a különböző szakterületek legkiválóbb szakembereit. A munka során sokat tanulnak tőlük, technikai kérdésekben és a megvalósítás lehetőségeit illetően, hozzájuk fordulnak. Az üvegművesüket egy konkrét munka kapcsán kutatták fel, a famunkákat végző fiatalemberrel pedig egy designvásáron ismerkedtek meg. Azóta is sikeresen dolgoznak együtt.

 

Visszajelzés
A MOME formatervező tanszéke a tavaszi kurzushét alkalmával felkérte őket egy tematikus kurzus megtartására emocionális design témában. Amiért nagyon hálásak. És a külföld is nyitott a magyaros ízeket tartalmazó munkáikra: számos designblogon láthatók a tárgyaik, illetve folyamatban lévő külföldi megrendelések jelzik az érdeklődést.

 

Idézet róluk
Megmutatja, hogy mennyi érték, gondolat és tudás lehet egy jól kitalált és elkészített tárgyban, hogy a rutin feladatok is lehetnek kedvesek, elgondolkodtatóak vagy inspirálóak. Segít, hogy megtaláljuk a tárgyainkon és azok használatán keresztül a szépséget a mindennapi dolgokban, és ezáltal  ’megadjuk a dolgok módját’.”

Stílblog
 

Legújabb tárgyaik

Ünnepekkor különleges meglepetésekkel készülnek és ez idén tavasszal sem lesz másképp: a hagyományos komatál szokásrendszerét újraélesztő és újraértelmező tárgyakat terveztek. A tárgyakat a barátság és az ahhoz fűződő gesztusrendszer ihlette és a hónap designerének járó extra standon lesz látható először a teljes kollekció!

Web

www.dombon-a-tanya.hu


Partnereink